Tuesday, February 27, 2018

CARA PENGGUNAAN HIRISAN CENDAWAN SUSU HARIMAU



Ubi atau sclerotium cendawan susu harimau yang dikatakan mempunyai nilai perubatan yang tinggi amat sukar untuk ditemui. Namun demikian dengan menggunakan kaedah bioteknologi penanaman, Nas Agro Farm telah berjaya menghasilkan cendawan ini, dalam bentuk yang asal, untuk pengeluaran komersial.

Antara manfaat cendawan ini adalah:
1. Melegakan simptom asma/lelah, batuk, demam dan selsema.
2. Meningkatkan kesihatan sistem respiratori.
3. Anti kanser dan tumor.
4. Melegakan sakit sendi.
5. Manfaat kepada sistem kardiovaskular.
6. Melegakan simptom keracunan makanan.


Cara penggunaan: Hirisan (slices) cendawan susu harimau
Kaedah Pertama: Rebusan ( Decoction )
1.     Sediakan 3 gelas atau cawan air dan didihkan air tersebut.
2.     Setelah air mendidih, kecilkan api dan masukkan 2-3 hirisan cendawan.
3.     Rebus hirisan cendawan  selama satu jam atau sehingga air rebusan berkurangan menjadi satu gelas.
4.     Minum air rebusan tersebut setelah suam.
5.     Hirisan cendawan yang sama boleh direbus sebanyak 2 kali.



Kaedah Kedua: Serbuk ( Powder )
Kisar hirisan cendawan sehingga menjadi serbuk ( boleh guna pengisar kering yang ada di rumah ). Cara penggunaan adalah seperti berikut:
1.     Masukkan serbuk ini kedalam air panas, minum setelah air menjadi suam.
2.     Boleh juga dicampur  ke dalam minuman lain seperti kopi, teh, milo dan lain-lain.
Pastikan fiber serbuk cendawan diminum sekali.
3.     Tabur serbuk ini ke bijirin sarapan (morning cereal), bubur atau sup. Serbuk cendawan ini tidak akan mengubah rasa asal makanan-makanan tersebut.
Dos:
Dewasa – setengah atau satu sudu teh ( 500mg atau 1g ), 1 – 3 kali sehari mengikut keperluan.

Kanak-kanak >2 tahun – suku atau setengah sudu teh ( 250mg atau 500mg ), 1 – 2 kali sehari mengikut keperluan.

No comments:

Post a Comment