Ubi atau sclerotium cendawan susu harimau yang dikatakan
mempunyai nilai perubatan yang tinggi amat sukar untuk ditemui. Namun demikian
dengan menggunakan kaedah bioteknologi penanaman, Nas Agro Farm telah berjaya menghasilkan
cendawan ini, dalam bentuk yang asal, untuk pengeluaran komersial.
Antara manfaat cendawan ini adalah:
1. Melegakan simptom asma/lelah, batuk, demam dan selsema.
2. Meningkatkan kesihatan sistem respiratori.
3. Anti kanser dan tumor.
4. Melegakan sakit sendi.
5. Manfaat kepada sistem kardiovaskular.
Antara manfaat cendawan ini adalah:
1. Melegakan simptom asma/lelah, batuk, demam dan selsema.
2. Meningkatkan kesihatan sistem respiratori.
3. Anti kanser dan tumor.
4. Melegakan sakit sendi.
5. Manfaat kepada sistem kardiovaskular.
6. Melegakan simptom
keracunan makanan.
Cara penggunaan: Hirisan (slices) cendawan
susu harimau
Kaedah Pertama: Rebusan ( Decoction )
1. Sediakan 3 gelas atau cawan air dan didihkan
air tersebut.
2. Setelah air mendidih, kecilkan api dan
masukkan 2-3 hirisan cendawan.
3. Rebus hirisan cendawan selama satu jam atau sehingga air rebusan berkurangan
menjadi satu gelas.
4. Minum air rebusan tersebut setelah suam.
5. Hirisan cendawan yang sama boleh direbus
sebanyak 2 kali.
Kaedah Kedua: Serbuk ( Powder )
Kisar hirisan cendawan sehingga
menjadi serbuk ( boleh guna pengisar kering yang ada di rumah ). Cara
penggunaan adalah seperti berikut:
1. Masukkan serbuk ini kedalam air panas, minum
setelah air menjadi suam.
2. Boleh juga dicampur ke dalam minuman lain seperti kopi, teh, milo
dan lain-lain.
Pastikan
fiber serbuk cendawan diminum sekali.
3. Tabur serbuk ini ke bijirin sarapan (morning
cereal), bubur atau sup. Serbuk cendawan ini tidak akan mengubah rasa asal
makanan-makanan tersebut.
Dos:
Dewasa – setengah atau satu sudu teh (
500mg atau 1g ), 1 – 3 kali sehari mengikut keperluan.
Kanak-kanak >2 tahun – suku atau
setengah sudu teh ( 250mg atau 500mg ), 1 – 2 kali sehari mengikut keperluan.
No comments:
Post a Comment